Det omdiskuterade kemiska tillägget

Jag (och även andra i familjen) väljer hellre smör med riktigt fett än ”fettfritt” smör. Vi håller oss hellre till klassiska produkter än kemiskt konstruerade. Det betyder också att vi hellre dricker saft med socker än med sötningsmedel. I alla fall de få gånger som saft får stå på bordet hemma. Generellt låter vi sockret få finnas ”till lyx” dvs i bakverk och liknande. Det finns så mycket socker ändå i mat och ingredienser.

Men våra åsikter delas inte av alla och de är lite intressant att följa diskussionen kring aspartam. Det finns en intressant artikel om aspartam som nervgift där författaren redan i titeln valt att ta ställning mot aspartam. Jag delar inte åsikterna till 100% men håller mig ändå ifrån denna substans. Även om Livsmedelsverket skriver följande

”Det finns idag inga kända risker med att äta aspartam om man inte har den medfödda sjukdomen fenylketonuri PKU” så handlar det inte bara om risker eller inte risker. Det handlar om vad man prioriterar. Ursäkta uttrycket men vill jag ha ”riktig eller kemisk mat?”

Det är även utifrån den punkten som diskussionen förts under ett tag kring ”margarin eller smör”. Här har kända matprofiler yttrat sig så som Andreas Eenfeldt och LCHF-profilen Annika Dahlqvist. Sistnämnda skrev exempelvis om att ”margarin är smörimitation med bensin”.

Men de två inriktningarna (mot aspartam och mot margarin) går inte helt hand i hand. Många som gett en känga till det kemiskt framställda margarinet är folk som hyllar LCHF. Dieten där man ska hålla sig riktigt fett och inte få i sig kolhydrater. Så vad gör man då om man är sugen på söt saft? Väljer saft med aspartam. För många handlar det alltså inte om att hålla sig till grundläggande innehåll utan att enbart välja bort vissa substanser eller ämnen.

Jag väljer att inte säga att Aspartam är farligt. Men jag väljer inte heller att säga att det är ofarligt. Det är bara att se på kommentarerna kring inlägget om E951 för att se att debatten är infekterad, hård och i vissa fall osaklig. Det finns de som säger att det är ett nervgift – och de som säger att det inte är giftigt alls. Men fundera på varför du väljer aspartam före socker, före andra sötningsmedel, före att äta ”naturellt”…

Framförallt bör man fundera på vad man låter vara avgörande i val av mat. Ekologiskt? Utan tillsatser? Odlat i närområde? Vegetariskt. Spelar ingen roll. Men genom att tänka igenom våra val – så kan vi i alla fall välja vägar som vi kan stå för.

Inlägget är länkbyte med matfusket.se