Havrekakor som dessert

OBS – Inget av detta är glutenfritt

Nybakade havrekakor brukar ha en rykande åtgång men skulle det möjligen bli några kvar är det perfekt att ha när man vill bjuda på en enkel men god dessert. Dom spröda kakorna kan matchas med en mängd olika tillbehör och det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna. Nedan följer några tips på desserter som innefattar havrekakor.

Toppade havrekakor

En enkel men otroligt god och vacker dessert får man genom att toppa sina havrekakor! Vet man med sig att man ska göra något sådant kan man med fördel baka lite större kakor, men det är absolut inget måste. Kakorna kan såklart toppas med det man själv tycker är gott men här kommer ett smarrigt förslag:

1. Placera ut kakorna på assietter.

  1. Stryk över ett lager smält choklad.
  2. Strö över rostade och hackade hasselnötter och låt chokladen stelna något.
  3. Lägg en kula vaniljglass i mitten på varje kaka.
  4. Avsluta med att ringla lite salt kolasås över mästerverket, och desserten är redo att serveras.

Dessert i glasburk

Ett annat trevligt förslag är att göra desserter i små glas eller glasburkar. En burk med lock blir perfekt att ha med på picknick men det är också ett fint sätt att servera på hemma på köksbordet. Även här kan man variera sig efter man vad gillar men något som är väldigt populärt är att kasta ihop en snabb cheesecake. Här blir havrekakorna en perfekt bas när dom smulats sönder till crunchiga små bitar.

Crunchet varvas sedan i glasen tillsammans med något krämigt. För det rätta cheesecakesmaken kan man vispa ihop cream cheese, vispgrädde, lite socker och vaniljstång – det blir superkrämigt och supergott. Toppa med färska jordgubbar, rabarberkompott, varma hallon eller något annat syrligt.

Vill man inte använda sig av färskostkrämen går det lika bra med till exempel turkisk yoghurt, vaniljvisp eller mousse. Oavsett går desserten att förbereda ett tag i förväg och förvara i kylen innan det är dags att servera.