Vetebullar – ett älskat och flexibelt bakverk

Bullar fyllda med kanel, kardemumma, vanilj eller varför inte choklad. Vetebullar är ett bakverk som älskas av dom allra flesta och som dessutom kan varieras efter vad som finns hemma i skåpen. En av mina personliga favoriter är den amerikanska varianten cinnamon buns, där bullarna toppas med är krämig färskosttopping.

Grundrecept på vetebullar

En klassisk vetedeg är enkel att slänga ihop och även om ett bullbak tar lite tid med jäsning hit och dit så är det oftast värt det. En sats räcker dessutom till ca 40 bullar så det är bara att fylla upp frysen.

Grundrecept

5 dl mjölk

50 g jäst

150 g rumsvarmt smör

1 dl socker

1 tsk salt

1 tsk kardemumma

14 dl vetemjöl

 

Smula jästen i en bunke och värm mjölken till 37 grader. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den har lösts upp och tillsätt redan resten. Blanda ner övriga ingredienser och arbete degen i ca 10 minuter i maskin eller något längre för hand. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i ca 30 minuter.

Tips på olika fyllningar

När vetedegen har jäst färdigt är det dags för fyllning och för klassiska kanelbullar behövs 100 gram smör, 1 msk kanel och ca 1 dl socker men det finns så många andra smaksättningar och fyllningar värda att prova. Enkla förändringar är att byta ut kanelen mot kardemumma, vaniljsocker eller pepparkakskryddor.

Ett annat gott alternativ är att använda Nutella eller annan chokladkräm som fyllning. Ett rivet äpple, citronzest eller blåbärssylt är också spännande att ha med i olika fyllningar.

När bullarna har bakats ut ska dom återigen jäsa övertäckt i ca 30 minuter och därefter gräddas i ca 8 minuter på 225 grader.

Tips!

Även om det går alldeles utmärkt att frysa bullar så är dom allra godast när dom är nygräddade. Ett tips för att alltid kunna äta nygräddade bullar hemma är att sätta en vetedeg, låta den jäsa och baka ut bullar precis som vanligt. I stället för att stoppa in dom i ugnen stoppas dom i frysen och sedan är det bara att plocka fram önskad mängd och grädda när bullsuget faller på. Tänk på att styckfrysa bullarna så att dom är enkla att ta fram.