Lek med is! Coola former och färger

Is kan vara kallt, frostigt och hårt – eller alldeles, alldeles underbart…

Det finns en rad olika modeller av isformar som gör att is kan användas till allt möjligt. Både dekorativt, kylande och som en del i bakningen. Idag visar jag ett par roliga produkter från utbudet. (Bilder från Lyckasmedmat)

Popout

Har du stått och bankat isformar i diskbänken för att få loss dem? Eller sköljt med hett vatten? Ibland är lösningen enklare än vad man först tänker på. Popout är en av de modeller som har silikon på undersidan. Det mjuka materialet gör att det blir lätt att trycka ut iskuberna.

Snöbollar – Nej isbollar

Det här är en favorit! Istället för små isbitar så fryses en stor boll – typ lika stor som en mindre snöboll. Det är lätt att tro att den stora isen kommer att spä ut drycken rejält när den smälter – men det är inte hela sanningen.

Tack vare att den är så stor, och rund, kommer den hålla kylan längre och smälta långsammare. Det blir alltså ett sätt att hålla drycken kall under en längre tid. Jämför exempelvis mot små isbitar som smälter snabbare och därmed spär ut drycken.

En cool grej är att fylla bollen till hälften och lägga in den i frysen. Sen låter man den frysa så att det i alla fall blir något hårdare kristaller. Nu kan sedan något läggas i mitten av bollen, vatten hällas på och resten av frysningen genomföras. Det blir minst sagt effektfullt. Bollarna kan till och med användas som dekoration på bordet om kyligare vintertema önskas skapas.

Krossad is – i form

Den ”bästa” ismaskinen kostar ca 1300 kronor  – och skapar iskross på någon minut. Men för oss som håller lite hårdare i plånboken är alternativet att köpa ”Crush” och skapa iskrosset i frysen.

  1. Fyll upp formen med vatten
  2. Frys i minst en timme i minst minus 18 grader
  3. Ta ut och ”vrid” ur isen

Tack vare dess form kommer det automatiskt att skapas klassisk iskross som kan användas i drinkar eller för en kylande effekt. Troligtvis behöver det stå både en sådan form, samt en klassisk iskubsform, i frysen eftersom de helt enkelt fyller två helt olika funktioner.

Presentkit – för proffset

Som vanligt finns det enkla formar för 40 – 70 kronor – samt presentkit för högre summor. Men visst är det betydligt trevligare att ge bort något riktigt snyggt istället för enbart en plastform…

I presentkitet som visas ovan ingår två kulor, en tång och en förvaringspåse. Lägg kulorna i frysen så att de blir riktigt kalla. Använd de sedan i drinken för att kyla drinken – utan att riskera att den späs ut av smältande is. Det kan vara riktigt snyggt men ställer lite större krav på glas som används. I

Ice Balls är tillverkat av Bar Craft – ett märke som är känt för att ha allt man kan tänka sig inom barredskap.