Kaffe som smaksättare för bakning – när rika smaker som möts

Det är inte alla i min familj som dricker kaffe däremot så gillar hela familjen goda bakelser! De flesta av er har nog först kommit i kontakt med kaffe när ni som barn ätit chokladbollar eller schackrutor. Kaffet med sin rika och fylliga smak kompletterar chokladsmaken på ett mycket effektivt sätt. Faktum är att ifall du tittar på innehållsförteckningen på köpta bakverk och i professionella kök så hittar du ofta kaffe som smaksättare! När man själv använder det så går det bra att använda vanligt snabbkaffe, men allra bäst blir det med en ordentlig kaffemaskin eller ifall du har en presskaffe.

För er som är nyfikna på hur kaffesmaken förstärker andra smaker så har vi samlat några recept. Börja med dessa tre enkla recept:


Den klassiska sockerkakan i en annan tappning.

Sockerkaka med kaffe- och apelsinsmak

Sockerkaka går att göra på många olika sätt genom att ändra ingredienser eller smaker. I detta recept med kaffesmak går det även att testa sig fram med kaffe i olika smaker, som t ex kaffe med smak av apelsin för att ytterligare förhöja smaken. Denna mjuka kaka går även att frysa – men tänk på att ta upp i god tid för att låta självtina!

Ca 6 bitar
Total tid: ca 1 timme
30-40 minuter i ugn
160 grader

Ingredienser

80 g smör
1.5 dl socker
1 msk kakao
1 dl bryggt kaffe eller kaffekapsel
1 ägg
0.5 dl crème fraîche
Zest från 1 apelsin
1.5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Gör så här

1.Smält smöret i en kastrull och tillsätt socker. Tillsätt kakao och kaffe och vispa till en jämn smet.
2. Blanda ägg och crème fraîche i en skål tillsammans med apelsinzest. Tillsätt sedan kaffeblandningen och vispa ihop.
3. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en liten skål och tillsätt sedan i äggsmeten och vispa till en jämn smet.
4. Smöra och bröa en form, ca 10 cm i diameter. Häll i smeten och grädda i 30-40 minuter i 160 grader. Testa att kakan är klar genom att ta en tandpetare eller potatissticka, är det ingen smet på är kakan klar. Ta ut och låt svalna.
5. Servera kakan som den är eller med en klick grädde eller glass vid sidan.

En mycket omtyckt dessert som passar för lyxiga tillfällen

Affogato – en god dessert med kaffe

Affogato kan vara den snabbaste desserten som finns. Här behövs två ingredienser och sedan är det färdigt! Desserten kommer från kombinationen av Italiens mest älskade saker, espresso och gelato (glass). Med denna kombination behöver man inte välja mellan kaffe eller dessert efter maten och är dessutom perfekt att servera gästerna på!

Total tid: 5 minuter
1 portion

Ingredienser

1 skopa vaniljgelato eller vaniljglass
4 msk varm espresso eller annat varmt kaffe
Ev. riven choklad till dekoration

Gör så här

1.Sätt glas eller serveringsskålar att bli kalla i kylskåp.
2. Lägg glassen i glas eller serveringsskålar.
3. Häll långsamt det varma kaffet över glassen.
4. Garnera med riven choklad.
5 Servera och njut!


Kokos, pärlsocker eller kakao – vilken dekorering är din favorit på chokladbollar?

Chokladbollar – klassikern smaksatt med kaffe

Vem har inte njutit av en chokladboll i ett kök med människor man bryr sig om? Detta bakverk har de flesta säkert gjort i barndomen och kanske upp i vuxen ålder. Den passar till alla åldrar och till alla tillfällen, vare sig det är i matsäcken eller till kaffebordet som en av sju sorters kakor. Chokladbollar görs med kaffe och kan bytas ut mot vilken kaffesmak du får känsla för, eller ersättas med vatten eller likör – testa dig fram med smakerna!

35 stycken
Total tid: 20 minuter

Tips! Kan frysas.

Ingredienser

50 g smör, rumstempererat
1 ½ dl socker
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk kaffe
3,5 dl havregryn
Kokosflingor, pärlsocker eller annat att rulla bollarna i

Gör så här

1.Rör ihop smör och socker.
2. Rör i kakao, vaniljsocker, kaffe och havregryn. Blanda tills allt har kommit ut ordentligt. Smaka av smeten och tillsätt mer havregryn om den är för lös.
3. Forma till små runda bollar och rulla dem i kokosflingor och förvara i kyl eller frys.
4. Njuts bäst med en kopp rykande färskt kaffe!

Att fortsätta experimentera på egen hand

De tre recepten ovan erbjuder är en bra början, eftersom du kan använda de vid olika tillfällen. Det finns också olika varianter som är mer avancerade, exempelvis denna chokladkaka med dalgonakaffeglasyr som jag hittade på en receptsida. På många såna sidor kan man dessutom själv söka på recept som innehåller specifika ingredienser. Vill du förresten läsa och lära lite mer om kaffets konst – olika bryggmetoder, kaffekapslar, bönor osv, så kan jag rekommendera ett besök på Coffeenet som är en bra inspirationskälla med sina texter om kaffe! Förhoppningsvis har mina tips hjälp dig att komma igång med att hitta dina egna favoriter inom smakkombination.