Glassig trend med kondenserad mjölk och grädde

Söt kondenserad mjölk + visprädde = glass. Ja, det behövs faktiskt inte fler ingredienser för att slänga ihop den trendiga (och väldigt goda) glassen som syns lite över allt på internet just nu. En av fördelarna med den här glassen, förutom att den är god, är att den går att variera efter eget tycke och smak.

Glass på kondenserad mjölk och grädde

Att göra egen glass hemma har aldrig varit enklare – med få ingredienser, få redskap och ett par timmars tålamod sköter sig den här glassen mestadels själv. Redskapen som behövs är en bunke, en elvisp och en lagom stor form – jag brukar använda brödformar eller matlådor av glas.

På listan av ingredienser hittas endast två ting:

  • 1 burk söt, kondenserad mjölk
  • 5 dl vispgrädde

Börja med att vispa grädden tills den fått mjuka toppar. Blanda sedan ner den kondenserade mjölken – försiktigt och utan att förstöra gräddens fluffighet men ändå ordentligt.

När smeten är blandad går det att tillsätta valfri smaksättning innan den hälls i formen och ställs i frysen. Där bör den stå i minst 6 timmar men gärna över natten.

Smaksättningar

Det är superenkelt att skapa sin egen favoritglass med hjälp av det här receptet. Den kondenserade mjölken och grädden utgör bas och sedan går det att fylla på med vad som helst.

För klassisk vaniljglass går det utmärkt att blanda ner lite vaniljsocker men allra godast blir det att använda vaniljstång. Det ger dessutom vaniljglassen dom karakteristiska svarta prickarna. För chokladglass kan kakao användas och till jordgubbsglass fungerar det utmärkt att blanda ner önskad mängd jordgubbssylt i smeten.

Andra tips på smaksättningar är hackad choklad eller annat godis, kaksmulor, choklad och kolasås, bär och fruktpuréer. Smaksättningen kan både blandas direkt i smeten eller att läggas som mellanlager när den hälls upp i formar. Det är även både fint och gott att lägga något ovanpå glassen innan den åker in i frysen.

När glassen har stelnat är den färdig att servera. Den kan vara lite hård när den tas från frysen så den kan med fördel stå i rumstemperatur en liten stund innan det är dags att hugga in.