Våffeldag eller lchf-diet, måste man välja?

Våffeldagen, eller Marie bebådelsedag. Jag känner då ingen som firar den senare, men jag känner många som älskar våfflor. Jag känner dessutom ett antal perosner som numera ”går på lchf”, och inte äter nånting med socker alls längre. Jag skulle aldrig ge upp pasta, bröd, potatis och sötsura såser för gott, men även jag gör mina race med sockerdetox ibland. Nu är det våffeldag igen, och jag undrar i mitt stilla sinne om det verkligen finns goda sockerfria våfflor. Själv har jag inte lyckats hitta ett enda recept som faktiskt smakar som riktiga våfflor.

Våffeldagen är ju som många numera vet, rent historiskt, ett misstag, eller jag menar, den uppstod av misstag. Marie bebådelsedagen, den kristna hyllningsdagen till jungfru Maria, som även omämndes Vårfrudagen, har helt enkelt i folkmun förvrängts till våffeldagen, och lett till missförståndet som gör att mängder av svenskar frossar i denna sötsak just denna dag. Marie bebådelsedag har dock senare flyttats för att, likt de flesta kristna högtider, numera alltid infalla en söndag (närmare bestämt den söndag som infaller mellan 22 och 28 mars). Våffeldagen har däremot fått en fast dag, den 25e mars.

I Sverige kan man nu äta våffelbuffé på en mängd olika ställen, och precis som med den folkkära semlan, experimenteras det med alla tänkbara nytillskott som alternativ till den gamla klassikern. Den kan ätas med frukt och bär, sylt och grädde, chokklad eller nutella, eller som lite matigare rätt med salta tillbehör, då den istället nästan liknar den ungerska rätten langos. Men riktigt bra recept på våfflor utan socker och mjöl saknas, anser jag.

Klart man får unna sig ibland….

Själv har jag på senare tid brottats lite med lchf-varianten. Jag är ingen nitisk anhängare av lchf, tvärtom. Men det händer att jag använder metoden som en tillfällig diet, och då äter jag visserligen mest sallad, lax och kyckling. Men om man mitt i en sådan diet (eller för vissa, i den livsstilen) blir ruskigt sugen på nått sött i allmänhet, eller våfflor i synnerhet, då går man bet. Enligt mig i alla fall.

Lchf för mig, det blir numera att sikta mer mot medelhavskost och äkta råvaror, slopa halvfabrikat och rött kött. Att försöka härma eller tillverka söta produkter som bröd, pannkakor, bakelser eller annat med hjälp av mandelmjöl, sukrin, kokosmjöl och en massa smör och grädde, det har aldrig blivit bra, inte för mig i alla fall. Det enda söta som fungerar med lchf, återigen, enligt mig, är hallon och grädde, och som mellanmål; söta päronskivor med blå Castello-ost och valnötter. Himmelskt gott.

Nu är jag, lyckligtvis, inte i någon diet-period denna våffeldag, så jag kommer med största säkerhet sitta där, jämte tusentals andra svenskar, med en välgräddad våffla, och njuta av att våren är på ingång, om än ganska långsamt.

Min egen favorit? Hjortronsylt och grädde. Mums!