Så var det dukningen

 

När man ska bjuda hem folk så strömmar en mängd tankar genom hjärnan, vad man ska bjuda på, hur man ska duka och vilka smaker som passar ihop. Att baka goda kakor, tårtor eller pajer och att få dem att se otroligt vackra ut är en konstform som många besitter och uppskattar. Men för att servera dessa konstverk är det rolig med en fin dukning vilket också är en kreativ möjlighet som kan göra tillfället mer speciellt. Det kan ibland vara roligt att använda sig av färgglatt porslin, ibland är det enkla vita det som passar bäst och ibland vill man ha en stilren dukning som passar allt.

Du kan helt enkelt använda dig av det du tycker passar bäst för stunden. Ska det vara ett barnkalas är det kanske färg som gäller, medan om det är en släktträff kanske något mer enkelt och stilrent är det som passar bäst.

Kanske känner du att du inte riktigt vet hur du ska duka för just det speciella tillfället, eller så kanske du känner att du vet exakt hur du vill ha det men du saknar något. Här är mina tankar – kring en enda kopp.

Till exempel finns den här grafitgrå kaffekoppen från kaffekoppar.se med träfat som har en modern och stilren design som passar till alla tillfällen. Den är inte överdrivet stor eller extremt liten vilket kommer förhindra att oturliga situationer uppstår, som att kaffet hinner kallna innan det druckits ur eller att den första klunken helt tömmer koppen och påfyllning är ett måste efter tre minuter.

Något annat positivt med kopparna är att de kommer framhäva bakverken på bästa sätt, den grå färgen gör att alla färger du valt att använda kommer fram och kontrasten blir otrolig. Du kan matcha kopparna med färger för att göra något glatt och du kan matcha dem med svartvita bakverk för en modern twist. Det är helt enkelt upp till dig, men den grå färgen kommer aldrig hindra dig så du kan få utlopp för din kreativitet och fantasi.

Något som är viktigt att tänka på vid dukning är något så enkelt som servetter. Det är lätt att glömma dessa små papperstillbehör vilket gör att i paniken som uppstår när någon råkat spilla kommer du inspringande med hushållspapper, vilket är behändigt och användbart, men kanske inte så snyggt…

Om du använder dig av kopparna ovan behöver inte servetthistorien bli alltför komplicerad, kopparnas tacksamma färg gör att du kan använda dig av vilken färg som helst. Du kan till exempel matcha servetterna och ha dem i samma grafitgrå färg, eller så kan du använda dig av en utmärkande färg från till exempel tårtan och matcha servetterna till det. Kopparna är så pass stilrena att de framhävs och framhäver bakverken oavsett vilka andra färger eller mönster du väljer.

Så använd din fantasi även när det kommer till dukningen så ska du se att din glädje för bakning och dekoration blir ännu större.