Pepparkakssnittar – recept och vägledning

Kaksnittar är ett bakverk som alltid går hem och som dessutom kan varieras. Nedan följer ett recept på klassiska kolasnittar kryddade med pepparkakssmak, som doftar ljuvligt och smakar minst lika bra.

Du behöver:

 

  • 100 gram rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk sirap
  • 2 ½ dl mjöl
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1–2 tsk pepparkakskrydda

Vägledning

  1. Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Vispa därefter det rumsvarma smöret tillsammans med socker och sirap. Använd elvisp eller matberedare och vispa till en krämig massa.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke och blanda sedan ihop med smörmassan. Knåda för hand på slutet så att ingredienserna går ihop ordentligt och tills en smidig deg har bildats.
  3. Dela degen i två delar och rulla ut till längder. Ha lite mjöl på händerna och/eller underlaget om degen känns kladdig. Flytta över till en plåt klädd med bakplåtspapper.
  4. Platta till längderna med fingrarna och gör mönster i degen genom att trycka lätt med en gaffel.
  5. Grädda längderna i 12–15 minuter. Ju längre kakorna gräddas, desto hårdare blir dom.
  6. Skär upp kakorna i lagom stora snittar medan dom fortfarande är varma och låt vila tills dom har svalnat av.
  7. Försvara kakorna i en burk med lock. För mer tuggmotstånd kan kakorna med fördel förvaras i kylen och för en segare kaka i rumstemperatur. Kakorna går även utmärkt att frysa!