Pasta Carbonara – Med Inspiration från Italien

Att laga mat är alltid roligt och att testa nya rätter är både en utmaning och en smakupplevelse, men det finns vissa rätter som man ofta går tillbaka till och gör om och om igen. Pasta Carbonara är en av de rätterna som jag aldrig tröttnar på! Det är enkelt att göra, smakar gott och går att variera på många olika sätt för att ta hänsyn till allergier. Det här receptet är för två personer men går ju alltid att utöka om man är fler, eller bara vill ha som matlåda! Visste du förresten att det inte krävs speciellt många ingredienser. En äkta carbonara innehåller egentligen bara en grund av ägg, vitlök och olja.

 

Du behöver

250 g spaghetti

1 pkt bacon (140 g)

2 ägg

4 msk grädde

75 g riven parmesanost

Svartpeppar

 

Gör såhär

Koka upp pastan, men låt den inte koka färdigt, det ska vara lite tuggmotstånd, så kallat al dente, för att göra rätten ännu bättre.Under tiden pastan kokar, skär baconet i strimlor och stek det. Häll av vattnet från pastan i ett durkslag och lägg tillbaka pastan i kastrullen, lägg därefter i strimlorna av bacon. Ta därefter fram en skål och blanda äggen med riven parmesan och grädden, vispa blandningen pösigt. Häll i blandningen i kastrullen under omrörning. Sen är den klar att äta! Vid serveringen, krydda med svartpeppar och eventuellt lite mer riven parmesan ovanpå.

Tips

För att göra carbonaran allergivänlig kan du ersätta grädden med laktosfri eller mjölkfri grädde, detta påverkar inte smaken alls! Det finns även mjölkfri parmesanost att köpa. Du kan även hoppa över äggen i såsen, den blir lite mer rinnig, men smakar fint ändå. Söker du ett glutenfritt alternativ så finns det glutenfri pasta. Ett annat alternativ är att inte blanda såsen med pastan direkt utan blanda och koka upp såsen för sig, då kan du som behöver välja glutenfri pasta till medan ni andra kan äta den vanliga.