Ordspråk om matlagning och bakning

När det kommer till mat och bakning finns det flertalet ordspråk och citat som hängt med länge och som oftast används utan att tänka, de har blivit en så normal del i vårt språk. Rätt många har jag hittat här.

Något som jag ofta fick höra när jag var liten var de så kända orden; låt maten tysta mun. Det handlar om att skapa matro och att matsituationen ska vara en njutningsfull stund, men handlar lika mycket om vett och etikett, man ska helt enkelt inte prata med mat i munnen så om man då stoppar in mat i munnen måste man vara tyst. Smart ändå!

Ett annat ordspråk som jag gillar är: När kärleken är kryddan tycker alla om maten. Det är ett fint sätt att säga att mat och bakverk som är skapade med kärlek och bjuds på i kärlek alltid smakar bättre än annan mat. Det finns verkligen en anledning till att mormor och morfars kakor alltid är godast, eller att mammas och pappas mat är den man helst av allt vill äta.

Ju fler kockar desto sämre soppa är ett klassiskt ordspråk som också är väldigt sant. Detta får man uppleva på nära håll om man någon gång ska laga mat tillsammans med ett tiotal andra personer. Köket är trångt, det finns ingen plats att andas på, än mindre röra sig och alla vill ha koll på allt som händer. Visst blir det mat, men risken finns att det skapats lite irritationer på grund av allt kaos. Eller vad sägs om ”Du är snart där” (Poster från Textart) . Ett citat som passar bra när det känns som jobbigast i köket.