Nej, Jag har ingen bakmaskin

Fick frågan om jag har en bakmaskin – det korta svaret är nej. Har inte funderat på att köpa heller. Inte för att jag är emot maskinen i sig utan för att jag inte riktigt är dess målgrupp. Bakar mest, som ni sett, kakor, tårtor och andra godsaker. Men fick mig en funderare och har satt ihop en plus och minuslista. Kommentera gärna om jag glömt något.

Fördelarna

  • Vakna till nybakt bröd

Det finns inget så gott som nybakt bröd på morgonen. Det går visserligen att kalljäsa deg i kylskåpet över natten för att därefter grädda på morgonen. Men det krävs ändå en del jobb. Med bakmaskinen är brödet rykande färskt direkt när frukosten ska serveras.

  • Extremt enkelt

Det tar inte många minuter att sätta igång maskinen. Ställ det mot att baka sitt eget bröd. Med bakmaskin blir det svårt att skylla på tidsbrist om målet är att baka eget bröd och undvika köpebröd (med dessa härliga blandning av tillsatser).

  • Mindre med disk

Häll i alla ingredienser, vänta ett par timmar och töm ut brödet. Inga bunkar, slevar och mått som behöver diskas. Kanske inte den tyngst fördelen – men en fördel.

  • Göra sylt !

Jo det verkar faktiskt gå. Sett flera blogginlägg om det. Dessutom har vissa bakmaskiner syltprogram. I med sylt och bär – vänta – klart ! Då slipper man själv stå där vid spisen och röra för att det inte ska bränna fast. En del nämner även att samma program kan användas för att steka lök och göra enklare pastasåser. På egen risk!

  • Billigare

Ingredienserna kostar ungefär lika. Däremot bli kostnaden för el lägre då en bakmaskin drar mindre än en ugn.

Nackdelarna

  • Ännu en till maskin

För er med stort kök spelar storleken kanske inte någon roll. Hos oss är det däremot trångt i skåpen. Kommer det bli ännu en maskin som köps in och tar plats? Eller blir det något vi kommer att använda så ofta att den kan stå framme jämt?

  • Formen är gjuten

Det är nog inte många som köper bröd utifrån dess form (möjligen ett par småbarnsföräldrar). Men med samma form dag efter dag efter dag blir det ändå långtråkigt. Personligen gillar jag variation och att skapa bakverk som både äts med ögat och munnen. Men med bakmaskinen får man helt enkelt nöja sig med en enda form.

  • Ganska lite bröd per omgång

Visserligen finns det olika stora bakmaskiner men det blir knappast något storbak per gång. Jag läste i en blogg där man ”klagade” på detta och kollade sedan storlekar. Bland de bakmaskiner som testats på Inspekto.se var största volymen 1kg. Det är ändå en rätt bra bit. Dessutom kunde många maskiner baka på under 60 minuter. Känns lite som att klagomålet om ”för liten brödbit” handlar om att personen köpt för liten maskin…

  • Ljudet

Se upp med högljudda maskiner. En del klagomål har kommit upp kring att bakmaskiner har väsnats så mycket att man haft svårt att sova. Det låter för mig som att personen är extra känslig för ljud… Men det är uppenbarligen en nackdel för vissa. Det är iallafall en nackdel som jag sett på forum där man diskuterat bakmaskiner.

  • Kortare hållbarhet

Jo det är sant. Det gäller däremot allt hembakt bröd och inte specifikt för det som bakas i bakmaskin. Orsaken att det är kortare hållbarhet är att man inte har i tillsatser, konserveringsmedel m.m. En fördel – som blir en liten nackdel 🙂

KOMPLEMENT

Jag ser nog en bakmaskin som ett komplement. Kan baka billigt och gott bröd. Men inte en maskin som gör allt bröd i hemmet. Så – bara för att du köper en maskin behöver du inte sluta baka. Bara för att du gillar att baka för hand – behöver du inte utesluta en maskin. Fast jag köper ingen iallafall – inte än.