Mugcake med saffran – och lite tips

Idag tänkte jag ge lite tips som jag har och gör i mitt kök i förhoppning att kunna inspirera lite. Men först; dagens recept och en av de absoluta storfavoriterna här hemma på senaste.

Mugcake med saffran 1 port

30g smör

0,125 g saffran

1 msk vetemjöl

2 msk socker

½ tsk bakpulver

½ tsk vaniljpulver

2 msk filmjölk

0,5 dl vispad grädde

Smält smöret i en kopp i micron och häll därefter i saffran. Blanda ihop de torra ingredienserna och häll ner i smöret. Blanda därefter i filmjölken. In i micron i ca 45-60 sekunder (håll koll på den så den inte bränns) och låt därefter svalna. Vispa grädden och ha den till. Går även att ha goda bär, förslagsvis hallon, till! Enklare blir det inte!

Tre tips!

Lukta och smaka på dina ingredienser. Är du osäker på om ägget du hittade i kylskåpet är för gammalt för att baka med? Knäck det och känn efter på doften. Filmjölken som stod gömd längst bak i kylskåpet? Lukta och smaka. “Bäst före” är just bäst före, det blir inte oätligt så fort dagen D har passerat. Det är större sannolikhet att du matförgiftar dina gäster med att ha dålig handhygien och lagar mat eller bakar, än att du gör det med mjölken som var bäst före för två dagar sen.

Baka alltid mer än vad som du kanske behöver just nu. Framförallt tårtbottnar och smuldeg som kan bakas och frysas lång tid i förväg. Det är guld den stunden du inser att “herregud, nu kommer det gäster i eftermiddag, vad ska jag bjuda på och jag hinner inte till affären och jag hinner inte baka något”. Har du då också alltid bär i frysen och grädde i kylskåpet är du räddad och kan svänga ihop en god bärpaj eller en gräddtårta på ingen tid alls.

Köp ordentligt med verktyg och redskap, gärna i rostfritt som inte går sönder, rostar eller spricker och kan med fördel maskindiskas gång på gång på gång. Ha flera byttor, verktyg och mått så du slipper tänka på vart du ställde decilitermåttet eller la ner matskedsmåttet, för du har fler, kan hämta ett nytt och fortsätta din roliga bakning istället för att snurra runt som en yr höna i köket.