Mixade begrepp…

En del köksredskap och köksmaskiner har olika namn – fast betyder exakt samma sak. Sen finns det vissa där man använder olika namn men där betydelsen faktiskt är något olika. Krångligt – ja det kan man ju tycka. Så jag tar mig friheten och skapa helt egna definitioner. Om de är rätt eller inte får ni själva bestämma.

Blender

Enklaste sättet att definiera en blender är att behållaren är på toppen och att den ser ut typ som en kanna. Du blandar allt i behållaren, kopplar loss den och kan sedan lätt hälla upp innehållet i glas eller skålar. Ofta har dessa blandningsbehållare även en liten pip som just visar att den är tänkt att hällas ur.

Eftersom behållaren är ovanpå själva maskinen blir behållaren även mindre än på en mixer. Man kan räkna med att den rymmer 1-2 liter. Smidig att använda om man ska göra smoothie. På en hemsida som har flera bra modeller testade väljer de att de att benämna blenders även med ”mixer”. Inget ont om testet men att baka ihop blenders med mixers gör att det blir lite missvisande.

Mixer

En mixer är i teorin en maskin som ”mixar”. Därmed skulle man kunna säga mixer om allt från stavmixer och blender till de stora matberedarna. Jag drar gränsen vid att en mixer har en större behållare (skål) där allt mixas. Denna är rund och sitter på en bottenplatta mend motorn vid sidan. Fördelen med dessa är att de ofta kan vara starkare än en blender. Dessutom rymmer de generellt mer även om det både finns små och stora behållare. De kallas även för matberedare vilket visar vad man kan använda dem till. Det är inte bara dryck utan även vid matlagning och bakning.

Stavmixer

Stavmixer är kökets bästa vän. Eller min bästa vän i köket iallafall. Ner i kastrullen när såsen ska röras, ner i kastrullen när mjuka morötter ska mosas osv. Perfekt redskap så länge som det är mindre mängd som ska mixas. Men tänkt på stänkrisken som är förvånansvärt stor.

Det går även att göra smoothie med stavmixer men ha då en riktigt hög behållare.

Minihackare

Liten, smidigt och grymt snabb att använda. En behållare som rymmer ca 1-2 deciliter och som hackar och mixar genom att jag pumpar på mixen ovanpå. Gissar att jag kan hacka mjukare grönsaker i denna lika snabbt som någon annan hinner lyfta fram sin mixer. Dess fördel är just smidigheten. Men den kan ju aldrig mäta sig i kraft mot varken blender eller mixer.

En minihackare kan man köpa för under 300 kr och ändå få helt okej kvalitet.

Mixade begrepp – Nu tar jag semester !