Matcha baket med matcha…

Jag gillar att hitta nya ingredienser och nya sätt att matcha smakerna. Nu är det dags att matcha med matcha…

Ärligt talat hade jag inte hört talas om matcha förrän för ungefär 3 veckor sedan. Det är ett slags te som alltså vanligtvis används till en dryck. I med det i varmt vatten, vispa, drick. Men fick tips (faktiskt från ett företag som mailade och gav förslag på tillagningssätt) att matcha även går att använda till bakning.

Började googla och kolla runt lite vad andra skrivit om matcha och det är uppenbarligen något jag missat. Det var inte svårt att hitta recept på cupcakes, kakor, muffins och sockerkakor med matcha. Lite lustigt att jag helt missat det. Eller? Nja, jag tror jag hittade förklaringen när jag lästa en artikel från Metro Mode. Där fanns en artikel med rubriken ”7 läckra recept med superteet matcha”. Det är alltså nyttigt…. Jag är inte en nyttig person. Ingen hälsotrendare precis. Så där är orsaken att jag inte heller snappat upp matcha som ingrediens.

Metro skriver ”Den hetaste hälsotrenden just nu stavas matcha”. Jag drar öronen åt mig lite när det är hälsotrender MEN får erkänna att bakexperimentet var roligt.

Så vad tycker Metro att matcha ska matchas till?

Iced Coconot Matcha Latte – Jag inte låta bli men namnet matcha matchar till nästan vad som helst 😊.  ”Jag tar en stor cookie och matchar med en matcha macciato” Tihi…

Men åter till kokosnötsdrinken. Utöver kokosnöt så blir det en smak av det gröna ”superteet”. Inte imponerande snyggt men kanske gott?

Matcha Energy Bars – Är lite svag för energybars även om mina energybars har väldigt mycket energy… Kanske inte det nyttigaste men gott och mättande kan jag lova. Har testat på Metros recept med kokosnöt (här igen…), dadlar, cahewnötter och mandel.

Här var jag inte så imponerad av smaken. Det blev en grön energybar av teet men någon smak av matcha vet jag inte om jag kunde hitta. Mina med betydligt mer choklad och godsaker har mer smak – och mer kalorier.

Superfood fudge – Inget smör, men kakaosmör. Inget socker – men ren lönnsirap. Sen smaksättning av tahini (ännu en sak som är nytt för mig) samt matchapulver. Några droppar pepparmyntsolja för att få lite sting. Det sägs att det ska vara nyttigare med kakaosmör och lönnsirap eftersom det är naturliga råvaror. Jag vet inte – men gott blev det får jag säga. Kanske.

Matcha – Nej, inte för mig men för dig som tycker om nya hälsotrender kan det vara något. Någon som testat?