Kandera blommor

Fint dekorerade tårtor och bakverk är väldigt vackert att titta på, men det ser också väldigt komplicerat ut. Det behöver det dock inte vara! Här kommer ett tips på hur du kan använda dig av vanliga blommor för att dekorera din tårta.

Många blommor som finns är faktiskt ätbara och går att använda till både matlagning och bakning, rosor är vanligt förekommande på till exempel bröllopstårtor, men även bland annat viol, syrén och ringblomma går att äta.

För att dekorera tårtan med blommor är det fint och gott att kandera dem först, för att få en lite frostig känsla. Det tar lite tid men det är värt det! Såhär gör du.

Du behöver

Äggvita
Finkornigt strösocker
En pensel
Blommor

Du kan antingen kandera blommorna hela eller dela bladen och kandera dem var för sig, en blandning är fint!

Gör såhär

Skölj av blombladen eller de hela blommorna noga och låt dem torka på en handduk. Ta fram en plåt med bakplåtspapper och sätt på ugnen på ca 50 grader. Vispa äggvitorna lite och pensla sedan äggvitan på blommorna. Var noga med att hela blomman täcks, detta är viktigt dels för att sockret ska fastna, men också för att blomman ska in i ugnen sen och den får en ful färg på de ställen där äggvitan inte har penslats. Strö sedan sockret över blommorna eller doppa blommorna i sockret och lägg dem på bakplåtspappret. Ställ in plåten i ugnen i ett par timmar och ha luckan lite öppen. Därefter ska du stänga av ugnen och med fördel låta blommorna vara där över natten. Sedan är det bara att börja dekorera!