Grillsäsongen är här – men kan man baka på grillen?

Sommaren närmar sig men i dom flesta svenska hushåll har grillen redan åkt fram – det som för många är det självklara valet när maten ska lagas under årets varma månader. Och grillat är ju fantastiskt gott vare sig det gäller en lättare förrätt eller en matig varmrätt. Med efterrätten då? Självklart kan man baka på grillen, alltifrån matbröd till smarriga desserter!

Baka pizza på grillen – en succé

En klassiker som du kanske redan har hunnit prova på, eller åtminstone hört talas om är att baka pizza på grillen. För ett bra resultat med krispig botten och krämig fyllning är det bra att ha en pizzasten avsedd för grill. Därefter är det bara att slänga på pizzan och låta den gräddas ovan på det glödande kolet.

Bröd och bakverk

Något som är ännu godare än ett nybakat bröd som kommer direkt från ugnen är ett nybakat bröd som kommer direkt från grillen! På nätet finns flera enkla recept med tillhörande vägledning – ett måste att prova vid någon av sommarens grillmiddagar. Det är inte svårare än att baka i ugn även om det kräver lite mer pyssel men det är definitivt värt det.

Och till det kanske bästa av allt – även sötsaker kan bakas på grillen. Ett mycket bra och gott tips är att slänga ihop en kladdkakesmet och hälla i en vanlig brödform. Toppa med minimarshmallows, chokladbitar eller annat gott.

Ställ på grillen ett par minuter tills kakan fått lagom konsistens. Fördelen med just en kladdkaka är att den nästan är godare om den här lite kladdig inuti så det är inte så noga med gräddningen. Det går även utmärkt att baka muffins och sockerkakor på grillen även om det kräver lite mer noggrannhet med temperatur och gräddning.

Ett smart hack för att rädda en sockerkaka som börjar bli torr är att skriva upp den och grilla på kakskivorna en stund på varje sida. Servera med grädde och färska jordgubbar – en riktigt smarrig sommardessert med krispig yta och mjuk mitten!

Till den som är sugen att testa på att baka på grillen skulle jag rekommendera att använda en vanlig kolgrill, efter som kolet kan (och i vissa fall behöver) flyttas åt sidan under gräddningen.