Bakredskapen varje hemmabagare borde ha

Det finns bagare och så finns det bagare. Visst kan man baka utan att ha en speciellt välutrustad kökslåda men vissa bakredskap kommer faktiskt ta baket till en helt ny nivå.

Hushållsvåg

Många recept måttas med decilitermått, matskedar och teskedar. Visst, det fungerar men har du testat att bara efter vikt någon gång? Mjöl kan till exempel skilja sig i vikt beroende på leverantör och om det dessutom packas hårt i decilitermåttet blir det ofta för mycket och kakorna blir torra.

En riktig bagare använder en hushållsvåg för att mäta upp ingredienserna efter gram – något som ofta ger ett bättre och jämnare resultat.

Spritspåsar och tyllset

I princip alla bakverk kan göras extra fina genom att tillsätta någon form av topping. Muffins, mjuka kakor, småkakor, tårtor – ja egentligen allt. Spritsning är ett enkelt sätt att dekorera och tack vare tyllarna kan man välja form och mönster som man själv vill.

Hushållstermometer

Det kanske inte är jätteofta man bakar något som ska värmas till en exakt temperatur men när det väl händer behöver man ha stenkoll på för att få ett bra resultat. Ta bara ett sådant enkelt exempel som kanelbullar – degvätskan ska värmas till 37 grader och 37 grader endast. Med en enkel hushållstermometer får du koll!

Olika vispar

Visste du att olika vispar fyller olika funktioner? I dom flesta recept kan man läsa att smeten antingen ska vispas poröst, vispas ihop eller bara vändas till ingredienserna går ihop.

En porös vispning innebär att man tillför luft i smeten för att få den fluffig – till vilket man använder en ballongvisp. För att vispa ihop kan man använda en vanlig visp och när ingredienserna ska vändas ihop använder man en slev.

Palettkniv

Min personliga favorit när det kommer till bakredskap är palettkniven. Även denna finns i många olika modeller men man behöver definitivt inte en av varje – men gärna åtminstone en.

Denna används för att till exempel spackla tårtor eller andra bakverk utvändigt. Resultatet blir hundra gånger bättre än om man använder en kniv eller slickepott. Paletten är också bra att använda för att breda ut fyllningar i jämna och snygga lager.