Recept på ”Näringsrik och Nyttig Pepparkaka”

Då närmar vi oss julen med stormsteg. Lussebullar, pepparkakor, Alladinaskar, skinka, rödbetssallad och glögg ska ätas och drickas. Det är mysigt när baklukten sprider sig i hemmet men det finns en liten baksida med bakandet. Det mesta går knappast under kategorin ”nyttigt”. Så jag tänkte bjuda på ett recept som kan skapa lite nyttigare jul. Grundreceptet kan du hitta här  och de nyttigare bakingredienserna här. Jag har gjort om receptet något…

6 deciliter mandelmjöl (bättre än vetemjöl)

6 matskedar fiberusk (bra för magen !)

6 skopor proteinpulver (kan faktiskt väljas bort)

3 tsk bakpulver (bör absolut inte väljas bort)

8 teskedar pepparkakskrydda (underbar krydda som kan användas i många bakverk)

10 teskeder Stevia (sötningsmedel istället för socker)

2 kryddmått salt (salt lyfter upp smaken)

4 deciliter mandelmjölk (går att ha vanlig mjölk också)

8 äggvitor

Så gör du; (Så gjorde jag iallafall)

Bland allt UTOM mandelmjölk och äggvitor. Med andra ord – ta det som är torrt och blanda ihop det ordentligt.

Ta sedan mjölken och äggvitorna och ha ner dem i smeten. Blanda ordentligt till du får en slät och fin smet. Detta är en slags sockerkaka och smeten ser därmed ut ungefär som en sockerkakssmet även om den inte är lika fluffig.

Häll ner smeten i en passande sockerkaksform och grädda sedan i ugnen i 175 grader och 20 minuter.

I grundreceptet står det att kakan ska räcka till 8 bitar. Eftersom jag dubblerat så ska den alltså i teorin räcka till 16 personer. Det håller jag inte med om. Räkna med 10 bitar – max. Är det ju så är det jul. Och jul är det bara en gång per år. Om nu kakan är nyttig – så borde jag väll få äta mer?